Brabant Asperge Genootschap

 

Het ontstaan van het Genootschap

Terugkijkend na een aantal jaren blijkt het antwoord op een dergelijke vraag vaak in nevelen gehuld te zijn. Legendevorming is het gevolg en het ene verhaal wordt nog sterker dan het voorgaande.

Zo niet in het geval van het Brabants Asperge Genootschap.
Mannen van het eerste uur herinneren zich nog heel goed waar het Genootschap het levenslicht zag.

Dit gebeurde in wat later het groenste dorp van Europa zou blijken en wat dat betreft dus prima passend bij het tere groen van de uitgegroeide asperge, namelijk in het Meierijse dorp Sint-Oedenrode. Om precies te zijn; op maandag 8 maart 1993 zag het Brabants Asperge Genootschap het levenslicht.

Rooise Boerderij 2

In het in de regio befaamde aspergerestaurant "De Rooise Boerderij" vond op die maandagavond een proeverij plaats van de uitverkiezing van een wijn, die het best de Brabantse asperges zou kunnen begeleiden.

Laat op die avond toen het feestgedruis verstomde, keerde de nuchterheid weer. Aanleiding voor de gastheer en een aantal genodigden zich onder de trap in de boerderij terug te trekken voor een wat later zou blijken cruciaal onderonsje.
In al hun helderheid zagen deze mensen het belang in van een permanente promotie van de Brabantse aspergecultuur. Vandaar dat zij ter plekke het Brabants Asperge Genootschap oprichtten, het spreekwoord indachtig dat men het ijzer moet smeden als het heet is.

Door velen werden de asperges nog gezien als een luxe groente die bovendien lastig te bereiden zou zijn. Hier lag een belangrijke taak weggelegd voor alle liefhebbers van de Koningin der Groenten; telers, consumenten, restaurateurs en wijnleveranciers.

De beide oprichters van het Genootschap:

Jacques In Mantel Pasfoto          Léon In Mantel Pasfoto

Jacques Aarts, †2020


oud eigenaar restaurant "De Rooise Boerderij"
Sint Oedenrode.

Jacques is op 23-12-2020 op 86 jarige leeftijd te Sint Oedenrode overleden.

 

Léon Ribbens
Meesterkok

oud eigenaar restaurant "Boschlust"
Goirle.


Het Genootschap, in de wandeling ook wel het BAG genoemd, begon aan zijn succesvolle missie:

Brabant van Bergen op Zoom tot Overloon promoten als:

"Dé aspergeprovincie van Nederland"