Leden

Vind jouw restaurant, teler of vakSlager o.b.v. postcode

Legenda:

Restaurant
Teler
School
Slager
Het Aspergerestaurant

Het Aspergerestaurant
Traditioneel is jaarlijks de verkiezing van het asperge-restaurant van het Brabants Asperge Genootschap. Door de Corona-pandemie en de sluiting van de Horeca is deze jaarlijkse verkiezing in voorgaande jaren anders verlopen dan gebruikelijk.

Het bestuur van het Brabants Asperge Genootschap is trots mede te delen dat er, na meerdere bezoeken door mistery guests in het vorige aspergeseizoen, de winnaar van deze competitie bekend is geworden:

Silva Dunes
Aalbersestraat 3, Drunen
www.silvadunes.nl

De lekkerste Asperge van 2023

Op 22 april 2023 heeft proeverij voor de verkiezing van de “Lekkerste Asperge 2023" van het Brabants Asperge Genootschap plaatsgevonden bij Sligro Zin-Inspitatie-Lab te Veghel.
Met vele ingestuurde monsters AA-asperges had de jury een zware dobber om hier uiteindelijk de lekkerste uit te verkiezen.Deze 7-koppige jury, bestaande uit een diversiteit aan personen afkomstig uit agrarische wereld, horeca, AGF-sector maar ook de “gewone” huisvrouw, boog zich in een blinde proeverij over de monsters om, geur, kleur, beet, smaak en nasmaak te beoordelen en hieraan een puntenscore toe te kennen.Alle asperges zijn onder nummer en onder gelijke omstandigheden voor deze juryleden bereidt.

Door de deelnemers waren hiervoor door 1½ kg asperges AA beschikbaar gesteld; welke allen onder gelijke omstandigheden machinaal waren geschild.Alle monsters hadden hiervoor een nummer gekregen de jury werd in het ongewisse gelaten wat betreft het ras, de grondsoort, de leeftijd van de aspergeplant en de gebruikte bemesting; allen factoren die uiteindelijk van invloed zijn op de vijf criteria waarop deze asperges door de jury moesten worden beoordeeld.Deze beoordelingsfactoren zijn, -het visueel aspect-, -de geur-, -de rijpheid/beet-, -de smaak- en -de nasmaak-. Bij de beoordeling bleek dat vooral de criteria rijpheid/beet en smaak het voor de jury lastig maakte. In de beoordeling werden o.a. genoemd zoet, maar ook bitter, en houterig/vezelig zowel als mals en rijp.Na een intensieve proeverij door de jury is dan ook bekend gemaakt dat de winnaar voor 2023 is geworden:

Aspergeboerderij van der Heijden

Met een score van 87,14 punten met een ingezonden 6e jaars asperge van het ras Cumulus. Dus voor "Dé Lekkerste Asperges van 2023” gaat u naar:

Aspergeboerderij van der Heijden
Peter en Jolanda van der Heijden
Deel 88
5421 RV Gemert
Tel. 0492-367146
www.asperges-gemert.com

De wisseltrofee mogen de trotse winnaars gedurende een jaar in hun boerderijwinkel zetten.
Voor een overzicht van alle eerdere winnaars: zie onze winnaars

Dé Lekkerste Brabantse Aspergeham 2022

Met het aanstaande aspergeseizoen in het vooruitzicht is de winnaar bekendgemaakt van de jaarlijkse competitie van de “Lekkerste Brabantse Aspergeham”, de winnaar in het aspergeseizoen 2022 is:

De Heyde Hoeve
Rullen 15
5674 PC Nuenen
www.heydehoeve.nl

De jaarlijkse verkiezing van de aspergeham vond vanwege de Coronapandemie anders dan gebruikelijk plaats, zonder gezellige avond met vele aspergeliefhebbers.
De proeverij van deze hammen heeft eerder, onder Corona-regime, plaatsgevonden. De vakmatige en deskundige jury heeft vele hammen, allen ingezonden door Brabantse vakslagers, blind en onder nummer geproefd en beoordeeld.

Wist u dat...

Er ongeveer twaalf asperges in een kilo AA kwaliteit zitten.

Heb je een vraag? of wil je je opgeven voor de Asperge Wijnverkiezing?

Laat je bericht of aanmelding achter via het onderstaande formulier, dank.