Oud eigenaar restaurant
"De Rooise Boerderij"Sint Oedenrode.
Jacques is op 23-12-2020 op 86 jarige leeftijd te Sint Oedenrode overleden.
Brabantse aspergetelers erkennen het belang van het Genootschap, aangezien consumenten steeds vaker rechtstreeks bij hen asperges kopen. Het advies "Vers van het land op het bord" wordt door het Genootschap actief gepromoot.
Ook Brabantse restaurateurs juichen de groeiende populariteit van asperges toe. Gedurende het seizoen bieden Brabantse horecagelegenheden een gevarieerde selectie van klassieke en originele aspergegerechten. Het BAG-gevelschild en/of de BAG-vlag zijn betrouwbare indicatoren voor kwaliteit. Bovendien vindt jaarlijks de verkiezing plaats van het beste aspergerestaurant van Brabant. Na enkele jaren van het organiseren van proeverijen van de lekkerste Brabantse aspergeham, is er ook speciaal slagerslidmaatschap ontstaan, waarbij ambachtelijke slagers zich onderscheiden met hun eigen ambachtelijke producten.
Het Brabants Asperge Genootschap promoot al 30 jaar de Brabantse aspergecultuur. In een tijd dat kwaliteit en vers bij de consument hoog in het vaandel staan, wijzen wij de aspergeliefhebber de weg naar onze leden; aspergetelers, restaurants, ambachtelijke slagers en Horeca opleidingen.
SPONSOR WORDENTerugkijkend na een aantal jaren blijkt het antwoord op een dergelijke vraag vaak in nevelen gehuld te zijn. Legendevorming is het gevolg en het ene verhaal wordt nog sterker dan het voorgaande.
Zo niet in het geval van het Brabants Asperge Genootschap. Mannen van het eerste uur herinneren zich nog heel goed waar het Genootschap het levenslicht zag.
Dit gebeurde in wat later het groenste dorp van Europa zou blijken en wat dat betreft dus prima passend bij het tere groen van de uitgegroeide asperge, namelijk in het Meierijse dorp Sint-Oedenrode. Om precies te zijn; op maandag 8 maart 1993 zag het Brabants Asperge Genootschap het levenslicht.
In het in de regio befaamde aspergerestaurant "De Rooise Boerderij" vond op die maandagavond een proeverij plaats van de uitverkiezing van een wijn, die het best de Brabantse asperges zou kunnen begeleiden. Laat op die avond toen het feestgedruis verstomde, keerde de nuchterheid weer. Aanleiding voor de gastheer en een aantal genodigden zich onder de trap in de boerderij terug te trekken voor een wat later zou blijken cruciaal onderonsje.In al hun helderheid zagen deze mensen het belang in van een permanente promotie van de Brabantse aspergecultuur. Vandaar dat zij ter plekke het Brabants Asperge Genootschap oprichtten, het spreekwoord indachtig dat men het ijzer moet smeden als het heet is. Door velen werden de asperges nog gezien als een luxe groente die bovendien lastig te bereiden zou zijn. Hier lag een belangrijke taak weggelegd voor alle liefhebbers van de Koningin der Groenten; telers, consumenten, restaurateurs en wijnleveranciers.
Het Genootschap, in de wandeling ook wel het BAG genoemd, begon aan zijn succesvolle missie:
Brabant van Bergen op Zoom tot Overloon promoten als: "Dé aspergeprovincie van Nederland"
De beide oprichters van het Genootschap:
Oud eigenaar restaurant
"De Rooise Boerderij"Sint Oedenrode.
Jacques is op 23-12-2020 op 86 jarige leeftijd te Sint Oedenrode overleden.
Meesterkok, oud eigenaar restaurant "Boschlust"Goirle.
Voorzitter
Woonplaats: Goirle.
Werkzaam als docent/trainer in de crisisbeheersing gezondheidszorg.
Vice voorzitter/ culinair adviseur
Woonplaats: Veghel.
Horeca achtergrond in de keuken en banqueting.
Ruim 25 jaar werkzaam bij de Horecahandel Sligro als culinair adviseur voor horeca bedrijven en het organiseren van kleine en grote evenementen.
Secretaris per augustus 2023
Woonplaats: Schijndel (Wijbosch)
Secretaris is een zinvolle tijdsbesteding na een vervroegde pensionering. Dol op asperges
Penningmeester
Woonplaats: Alphen.
30 jaar werkzaam in de groente/fruitsector als accountmanager bij horecaleverancier Van Gelder Nederland. En gek van asperges.
Namens de telers
Woonplaats: Olland.
Vanaf 1990 teler asperges en zacht fruit. Gediplomeerd slager. Componiste aspergelied.
Namens de restaurateurs
Woonplaats: Beek & Donk
Bevlogen restaurateur, van Brasserie “Lieveling” te Schijndel. 2013 winnaar beste asperge restaurant.
Voor wie zich wil inleven in de vriendschappelijke sfeer van het Brabants Asperge Genootschap is het navolgende artikel uit de stichtingsakte een vanzelfsprekendheid:
Het Genootschap stelt zich tot doel het bevorderen van de Brabantse aspergecultuur en voorts al wat daarmee rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daarbuiten bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zins des woord.
De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:
Bij de opening zowel als de afsluiting van het aspergeseizoen en tijdens een officieel optreden dragen de leden van het "Grand Conseil" (de hoofdbestuursleden) hun fraaie mantels.
Een presentatie die bestaat uit:
Buiten de officiële kaders zijn bestuursleden herkenbaar aan hun lint met medaille evenals hun gouden BAG-speld.
Doelstelling van de Raad van Advies:
De doelstelling van de Raad van Advies van het Brabants Asperge Genootschap is het behouden en overdragen van kennis, vaardigheden en netwerken van oud-bestuursleden.
De eerste Raad van Advies is bij bestuursbesluit per 1 januari 2015 ingesteld.
Overleg/adviesfunctie:
De Raad van Advies geeft gevraagde en ongevraagde adviezen aan het bestuur van het Brabants Asperge Genootschap. De leden van de Raad van Advies kunnen het bestuur verzoeken tot overleg en vice versa. Per kalenderjaar zijn er minimaal twee bestuursvergaderingen van het Brabants Asperge Genootschap waarbij de leden van het de Raad van Advies uitgenodigd worden.
Activiteiten Raad van Advies:
De leden van de Raad van Advies verrichten alleen activiteiten en/of vertegenwoordigen het Brabants Asperge Genootschap na overleg met en instemming van het bestuur van het Brabants Asperge Genootschap. De leden van de Raad van Advies kunnen geen formele/officiële verplichtingen aangaan namens het bestuur van het Brabants Asperge Genootschap.
Jes van Rixtel
Rosmalen
voormalig voorzitter
Léon Ribbens
Tilburg
Fondateur/meesterkok
Peer Wouters
Schijndel
voormalig bestuurslid / penningmeester
Het genootschap kent enkele bijzondere leden:
Hieronder ziet u een overzicht van onze bijzondere leden.
Ereleden van verdienste:
Puskas van de Wiel, †2008 | Bestuurslid en voormalig secretaris |
Jacques Aarts, †2020 | Fondateur en voormalig bestuurslid |
Joop van Zantvoort, †2021 | Voormalig bestuurslid |
Theo van Herwijnen, †2012 | Voormalig bestuurslid, vice voorzitter |
Frans van Beerendonk | Voormalig jurylid en adviseur |
Ereleden:
Commodore F. Vogelpoel | voormalig gouveneur KMA |
B. Wijers † | voormalig wethouder 's-Hertogenbosch |
J. Melis | fractievoorzitter CDA Provinciale Staten Noord Brabant |
P. Schriek | voormalig burgemeester Sint-Oedenrode |
M. Drijvers | ondernemer |
Mevr. Wina Born † | culinair journaliste |
Drs. E. Nijpels | voormalig commissaris van de Koningin Friesland |
Mr. F. Houben | voormalig commissaris van de Koningin Noord Brabant |
J. van Tartwijk | ondernemer |
Nol van Roessel † | Brabants conférencier "de contente mens" |
C. Niehaus | oud-ambassadeur Zuid Afrika |
E. van Groeningen † | voormalig restaurateur Kaatje bij de Sluis, Blokzijl |
Leden van verdienste:
Gerard van Loon '17 | Product manager The Greenery |
Ing. Richard .J.M. Wilms '08 | Voormalig Directeur Nederlands Aspergecentrum |
Henk Boleij '08 | DTP Bureau Boleij Design |
Bram Loman '08 | Voormalig PR Euro-Toques Nedederland |
Drs. Wichard Rops '08 † | Directeur Summa College Eindhoven |
Daniel Rameau '08 | President Euro-Toques Internationaal |
Christ Bullens '07 | Hospitality manager, Summa College Eindhoven |
Fred Dijsselbloem '07† | Voormalig voorzitter Euro-Toques Nederland |
Ter Reuver '07 | Voormalig hoofd commerciële en culturele zaken Design Academy Eindhoven |
Kiki van Eijk, '07 | Art director "De Witte Tafel" Design Academy Eindhoven |
Pastoor Piet Heyn Goedhart | Voormalig pastoor Vlijmen |
Peter Dekkers '04 | Voormalig secretaris BAG |
Ambassadeurs:
2023 Paul Fagel | Meesterkok |
2022 Christel de Laat | cabaretière, presentatrice |
2021 Ina Adema | Commissaris van de Koning, provincie Noord Brabant |
2020 Wim Daniels | schrijver |
2019 Sandra Ysbrandy | TV kok |
2018 Robert van Beckhoven | Meester Patissier en Boulanger |
Hij die vreugde beleeft aan de Brabantse gezelligheid en de Bourgondische culinaire sfeer van haar keuken en de goede wijn, behoort lid te worden van het Genootschap.
Het Brabants Asperge Genootschap heeft inmiddels in de achterliggende jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de promotie van Brabant als aspergeprovincie. Het weet zich hierbij gesteund door vele fervente liefhebbers van het "witte goud".
Zij zijn niet alleen te vinden onder de grote schare aan consumenten, die de asperge op zijn waarde weten te schatten. Zij ervaren het Genootschap als een vriendenclub met een gezamenlijke doelstelling: culinair genieten van verse Brabantse asperges.
Eveneens zijn daarnaast de Brabantse aspergetelers die het belang van het Genootschap allang onderkennen. Het is een gegeven dat de aankoop van asperges door de consument steeds meer rechtstreeks plaatsvindt aan de achterdeur van de teler. "Vers van het land op het bord" is een belangrijk advies dat het Genootschap haar leden meegeeft.
Daarnaast zijn de Brabantse restaurateurs maar wat blij dat de asperge steeds meer aan populariteit wint. Gedurende het seizoen is in de Brabantse horecagelegenheden een zeer gevarieerde keuze te maken in klassieke en originele aspergegerechten. Daar waar u het BAG gevelschild aantreft en/of de BAG-vlag wappert, zit u goed! Tevens vindt er ieder jaar de verkiezing plaats van het beste aspergerestaurant van Brabant.
Nieuw is ons lidmaatschap voor de Ambachtelijke Brabantse slager. Na het enkele jaren organiseren van de proeverij van de lekkerste Brabantse asperge ham, is er een behoefte ontstaan voor een speciaal slagers lidmaatschap, waarbij de ambachtelijke slager zich onderscheid met zijn eigen gemaakte ambachtelijke producten.
Wat kost het lidmaatschap en wat zijn uw voordelen:
Contributie is afhankelijk van het soort lidmaatschap wat u wenst.
Donateur | € 35,00 per kalenderjaar |
Restaurateur | € 200,00 per kalenderjaar |
Aspergeteler | € 200,00 per kalenderjaar |
Ambachtelijke slager | € 150,00 per kalenderjaar |
Horeca opleiding | € 200,00 per kalenderjaar |
Als donateur :
krijgt u voorrang en korting op deelname aan de diverse activiteiten van het genootschap zoals wijnverkiezing, openingsdiner en Houdoe Asperge. U ontvangt de uitgave van ons jaarlijkse magazine "Brabantse Asperges, van kop tot kuntje dé lekkerste" en u wordt middels onze e-mail nieuwsbrief op de hoogte gehouden van activiteiten omtrent de asperge. Ledenspeld en als vijfjaarslid een medaille van het BAG.
Als restaurateur :
krijgt u aanvullend een vermelding met uw bedrijf op onze website met doorlink, vermelding in ons magazine, korting op advertenties/advertorials in ons magazine, deelname aan diverse competities van het genootschap, 12 flessen van de verkozen aspergewijn van het jaar en 100 exemplaren van het magazine ter verstrekking aan gasten; flyers/posters/gevelbordje ed.
Als aspergeteler :
krijgt u aanvullend een vermelding met uw bedrijf op onze website met doorlink, vermelding in ons magazine, korting op advertenties/advertorials in ons magazine, deelname aan diverse competities van het genootschap en 200 exemplaren van het magazine ter verstrekking aan klanten; flyers/posters/gevelbordje ed.
Als ambachtelijke slager :
krijgt u aanvullend een vermelding met uw bedrijf op onze website met doorlink, vermelding in ons magazine, korting op advertenties/advertorials in ons magazine, deelname aan de verkiezing van "Dé lekkerste Asperge Ham", 100 exemplaren van het magazine ter verstrekking aan uw klanten; flyers/posters/gevelbordje ed.
Samenwerking Horecaonderwijs en het Brabants Asperge Genootschap.
Het horecaonderwijs heeft als doelstelling het opleiden van jonge mensen in de horecasector. Kennismaken met ambachtelijke streekproducten en duurzaamheid spelen daarbij een belangrijke rol. Die kennismaking speelt zich vooral af in de praktijk, door ambachtelijk onderwijs:hoe groeit het product en hoe moet het bewerkt worden en gepresenteerd.
Aanmelden:
U kunt zich aanmelden via: info@brabantseasperge.nl
De prijswinnaars
Jaarlijks organiseert het Genootschap diverse competities waarmee diverse prestigieuze trofeeën te winnen zijn.
Voor het complete overzicht per competitie klik op een van onderstaande:
Aspergewijn
Aspergerestaurant
Lekkerste Asperge
Eerste Asperge van de volle grond
Aspergewinkel
Lekkerste Brabantse Asperge Ham
Scholenkookwedstrijd
Het lidmaatschap geeft gereduceerd voorrang bij de vele activiteiten die het Genootschap in de loop van het jaarlijks terugkerende aspergeseizoen organiseerd.
De eerste ontmoeting van de leden vindt jaarlijks al medio februari plaats rondom de uitverkiezing van de wijn die het best de Brabantse asperges kan begeleiden. Voorafgaand aan de officiële opening van het seizoen (medio april) worden de allereerste "asperges van de volle grond" aangeboden aan een VIP. De hiermee bereikte publiciteit draagt er zorg voor dat het aspergeminnende publiek breed wordt geïnformeerd, dat het nieuwe seizoen eraan komt.
Het seizoen gaat van start met een officieel diner-amicale waarbij de nieuwe oogst royaal op het bord wordt gepresenteerd.
Gedurende het seizoen staan vervolgens meerdere activiteiten op het programma zoals o.a.:
en ook tijdens de landelijke opening speelt het Brabants Asperge Genootschap een prominente rol.
Het aspergeseizoen wordt officieel afgesloten op de dag van Sint Jan te weten 24 juni.
De Houdoe Asperge wordt gevierd in een typische Brabantse ambiance; de beïndiging van het seizoen doordat de telers stoppen met het steken van asperges.
Binnen het bestuur komt de vacature vacant voor een bestuurslid welke de belangen behartigd bij het Brabants Asperges Genootschap van de aangesloten aspergetelers.
Info & profielschets bestuurslid telers
VACATURE
De Stichting Het Brabants Asperge Genootschap is een vrijwilligersorganisatie opgericht in 1993 met als belangrijkste doelstelling het promoten van de Brabantse asperge. Dat gebeurt door het organiseren van diverse activiteiten. Aangesloten zijn aspergetelers, restaurateurs, slager, scholen en donateurs. Het bestuur bestaat uit 7 leden en komt maandelijks bijeen. In het bestuur zijn de aspergetelers en de restaurateurs vertegenwoordigd. Daarnaast is er een Raad van Advies actief die gevraagd en ongevraagd advies uitbrengt aan het bestuur. Tijdens het aspergeseizoen is er een intensieve inzet van het bestuur noodzakelijk. Zie voor het activiteitenoverzicht en verdere informatie www.brabantseasperge.nl
Het bestuur is op zoek ter opvolging van een van onze huidige bestuursleden m.i.v. aspergeseizoen 2021
PROFIELSCHETS:
BESTUURSLID TELERS v/h Brabants Asperge Genootschap m/v
Werkzaamheden en activiteiten gedurende het gehele jaar bestaan uit:
PRIMAIR
- namens leden-telers plaatsnemen in het bestuur van het Genootschap
- deelname aan de maandelijkse vergaderingen van het bestuur
- uitvoeren van taken gerelateerd aan de activiteiten voorbehouden aan onze leden-telers
- contactpersoon met onze aangesloten telers, vraagbaak
SECUNDAIR
- mede verzorgen en uitwerken van diverse activiteiten
- begeleiding van het bestuur of bestuursleden bij uitvoering van de diverse activiteiten
- acquisitie advertenties voor het magazine “Brabantse Asperges, van Kop tot Kuntje de Lekkerste”
Bestuurslid van onze telers dient affectie te hebben met teelt, oogst en handel in de blanke Brabantse asperge en bij voorkeur afkomstig te zijn uit de aspergewereld.
De benodigde tijdsbesteding voor primaire en secundaire werkzaamheden is gemiddeld 1 à 2 uur per week, behoudens deelname aan de maandelijks vergadering.
Inlichtingen en sollicitatie richten aan het Brabants Asperge Genootschap t.a.v. de voorzitter:
Dhr. Chris.M.A. Dekkers MPM,
mob. 06 53 17 59 62
mail: info@brabantseasperge.nl