Alle deelnemers samen met de juryleden en de trotse winnaars voor het Nova College te Haarlem.
Op woensdag 31 mei 2023 heeft onder auspiciën van het Brabants Asperge Genootschap en met sponsoring van o.a. SLIGRO Food Group Nederland en The Greenery weer de asperge-kookwedstrijd voor horecastudenten plaatsgevonden. Dit jaar was de plaats van handeling Nova College te Haarlem, waar de deelnemers en hun begeleiders bijzonder gastvrij werden ontvangen.
Er werd gestreden om de SLIGRO-wisseltrofee door 10 teams van twee personen, welke als team gezamenlijk en geheel zelfstandig aan deze wedstrijd hebben deelgenomen.
De deelnemers kregen vooraf een masterklas aspergebehandeling van Jury voorzitter Albert Tielemans.
Aspergeschiltrofee
Schillen en koken van asperges
Het eerste gedeelte van de ochtend werd gebruikt met het beoordelen van het schillen en koken van de asperges, waarbij vooral werd gekeken naar de totale behandeling van de asperge, het resultaat van het schillen van asperges, het tempo en de hoeveelheid afval.
De aspergeschiltrofee is gewonnen door het team van:
Rijn-IJssel Vakschool uit Wageningen
met als deelnemers:
Quinten Sikkink en Renzo Staal
samen met hun schoolbegeleider:
Erik Weerdenburg
|
Strijd om de SLIGRO-wisseltrofee
In het volgende wedstrijdonderdeel moest er een twee-gangen maaltijd worden bereid en een amuse waarin asperges verplicht waren.
Na het uitreiken van de z.g. mistery-box met hierin o.a. diverse Nederlandse producten, moest een plan van aanpak worden uitgewerkt en konden de voorbereidingen beginnen. Na het op papier inleveren van de te bereiden gerechten waren de verwachtingen erg hoog.
Wat moet er worden gemaakt:
- amuse.
- Het à la minute koken van twee gangen waarbij een hoofdgerecht verplicht is, het 2e gerecht mag een eigen keuze zijn, voor- of nagerecht warm of koud,
- In alle gerechten moeten asperges verwerkt zijn
- De kandidaten koken en serveren voor 3 personen ( 2 x jury 1x foto )
diverse deelnemers met het verkennen van de producten in de misterybox waarmee gewerkt moet worden, en de uitwerking van het te gaan maken menu.
De Jury waarin zitting hadden:
Rob van der Weele, namens The Greenery.
Albert Tielemans, voorzitter.
Kevin Kion, restaurant Mano
Theo van Rensch, meesterkok.
Deze hadden een zware taak met het beoordelen van de vele gerechten en waren erg verrast over creativiteit en originaliteit van combinaties welke waren gemaakt met asperges.
Uitslag van de kookwedstrijd: