- 8 dikke asperges
- 400 gram Livar buikspek
- 3 tenen knoflook
- 40 gr. rode ui
- 3 eigelen
- 100 gram pecorino kaas, geraspt
- 10 gr. gehakte peterselie
- peper en zout
- postelein om af te garneren
Snijd het buikspek aan de bovenkant gekruist in en peper en zout het en leg het in een oven bestendige bak met 1 cm water en de geplette knoflook tenen.
Bak het buikspek 3,5 uur af in een voorverwarmde oven van 150°Celsius.
Snijd mooie blokken van het spek en gebruik de afsnijdsels om de carbonara vulling mee te maken.
Bak de afsnijdsels aan en doe er de gesnipperde rode ui bij, haal van het vuur en voeg de eigelen toe.
Leg de geraspte pecorino dun op bakpapier en bak dit in ongeveer 10 minuten krokant in een voorverwarmde oven van 170°Celsius.
Schil de asperges en kook de schillen 1 minuut in 1 liter water.
Zeef het vocht en bewaar dit om de asperge tagliatelle in af te koken.
Schil met een dunschiller heel de asperge op van 2 cm onder de kop naar beneden.
Bewaar de koppen om bij het gerecht te leggen.
Stapel de aspergerepen op elkaar en snijd er nu tagliatelle van.
Kook de koppen in het aspergevocht en daarna de tagliatelle.
Schep de uit de pan en druk het overtollige vocht er voorzichtig uit.
Voeg de hete tagliatelle toe aan het spek, ui en ei mengsel en voeg de peterselie toe.
Opmaak:
Leg de tagliatelle op het bord, leg daar de pecorino krokant op en zet er het buikspek naast.
Leg 2 aspergekopjes op het buikspek en garneer af met de postelein
Tips:
Leg vlak voor het opmaken nog even het buikspek op de vetkant in de pan om hem mooi krokant te krijgen
Inspiratie:
Een Italiaans gerecht maar dan met onze Brabantse asperge en buikspek van het Limburgs kloostervarken.
Asperges: Schil de asperges. Kook de asperges met wat zout en laat ze in het kookvocht afkoelen. Snijd de asperges en verwarm ze[...]
Schil en kook de asperges beetgaar in gezouten water. Snijd de asperges in mooie stukken.
[...]Stoom de asperges ca.16 minuten tot deze beetgaar zijn op 100 °C. We voegen zelf niks toe we houden een heerlijke bite aan de asperges [...]