Asperge carbonara met Livar buikspek en krokant van pecorino




Ingredienten
  • 8 dikke asperges
  • 400 gram Livar buikspek
  • 3 tenen knoflook
  • 40 gr. rode ui
  • 3 eigelen
  • 100 gram pecorino kaas, geraspt
  • 10 gr. gehakte peterselie
  • peper en zout
  • postelein om af te garneren
Nieuws image
Stap 1

Snijd het buikspek aan de bovenkant gekruist in en peper en zout het en leg het in een oven bestendige bak met 1 cm water en de geplette knoflook tenen.

Stap 2

Bak het buikspek 3,5 uur af in een voorverwarmde oven van 150°Celsius.
Snijd mooie blokken van het spek en gebruik de afsnijdsels om de carbonara vulling mee te maken.

Stap 3

Bak de afsnijdsels aan en doe er de gesnipperde rode ui bij, haal van het vuur en voeg de eigelen toe.
Leg de geraspte pecorino dun op bakpapier en bak dit in ongeveer 10 minuten krokant in een voorverwarmde oven van 170°Celsius.

Stap 4

Schil de asperges en kook de schillen 1 minuut in 1 liter water.
Zeef het vocht en bewaar dit om de asperge tagliatelle in af te koken.

Stap 5

Schil met een dunschiller heel de asperge op van 2 cm onder de kop naar beneden.
Bewaar de koppen om bij het gerecht te leggen.

Stap 6

Stapel de aspergerepen op elkaar en snijd er nu tagliatelle van.

Stap 7

Kook de koppen in het aspergevocht en daarna de tagliatelle.

Stap 8

Schep de uit de pan en druk het overtollige vocht er voorzichtig uit.
Voeg de hete tagliatelle toe aan het spek, ui en ei mengsel en voeg de peterselie toe.

Stap 9

Opmaak:
Leg de tagliatelle op het bord, leg daar de pecorino krokant op en zet er het buikspek naast.
Leg 2 aspergekopjes op het buikspek en garneer af met de postelein

Tips:
Leg vlak voor het opmaken nog even het buikspek op de vetkant in de pan om hem mooi krokant te krijgen

Inspiratie:
Een Italiaans gerecht maar dan met onze Brabantse asperge en buikspek van het Limburgs kloostervarken.

Recepten

Witlofsalade met quacamole, groene asperges en Seranoham

Klop de slagroom lobbig (yoghurtdikte) en roer er de appelazijn, mosterd, olie, peper en zout doorheen tot een dressing. Zet dit weg in de koelkast.[...]

Aspergesoufflé met Hollandse garnalen en zeekraal

Haal de pomodori-tomaten uit de olie en snijd deze in blokjes. Verwarm 1 eetl. olie in een koekenpan, samen met de ui en de asperges tot ze glazig za[...]

Asperges met krabkoekjes en tartaarsaus

Bereiding tartaarsaus: Roer de ingrediënten goed door elkaar en zet de saus weg in de koelkast.[...]

Alles recepten

Wist u dat...

De asperge een eigen aspergemuseum heeft.

Heb je een vraag? of wil je je opgeven voor de Asperge Wijnverkiezing?

Laat je bericht of aanmelding achter via het onderstaande formulier, dank.