4 personen
- 12 Brabantse asperges
- 30 gr. boter
- 2 zoete aardappelen
- 6 eetl. olijfolie, extra vergine1 teentje knoflook
- 6 plakjes Livar rookspek, gesneden
- 1 dl. La Trappe Tripel trappistenbier
- 50 gr. gemengde sla
- Zout en peper
Schil de asperges, en zet ze op in ruim water met 5 gram zout per liter en 20 gram van de boter.
Breng aan de kook, laat 5 minuten koken, zet het vuur uit en laat de asperges 10 minuten doorgaren in de pan.
Laat ze hierna afkoelen.
Borstel de zoete aardappelen onder stromend water schoon, dep droog en snij overlangs in vieren.
Leg de parten aardappel in een ovenvaste schaal, besprenkel met 3 eetlepels olijfolie en rooster in een hete oven van 200° C in ca. 40 minuten gaar.
Haal uit de oven en laat afkoelen.
Smelt 10 gram boter in een platte koekenpan, snij de knoflook in plakjes en laat mee fruiten zonder te kleuren.
Bak in de boter het rookspek krokant.
Haal het spek uit de pan, blus af met het tripel bier en laat dit tot enkele eetlepels inkoken.
Zeef de vloeistof en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Roer er geleidelijk de 3 overgebleven eetlepels olijfolie door en breng op smaak met wat peper.
Snij de zoete aardappelen in stukjes, meng met de in stukjes gesneden asperges, rookspek, gemengde sla en de tripel-dressing.
Serveer in een La Trappe bierglas.
Tip:
Garneer desgewenst met saffraan kroepoek.
Verwarm de room met het snijbonensap en laat daarin de gelatine oplossen. Giet in de gewenste vormpjes en laat opstijven. Blancheer de gesneden snijbo[...]
Schil de asperges bewaar de koppen voor garnering en snijd ze in lange dunne reepjes, van 2 x 2 mm. Leg deze ongeveer 4 uur in het zoet/zuur. Zet de s[...]
Meng 20 gram misopasta met een druppeltje olie en water zodat de massa smeerbaar wordt. Smeer de pasta uit over de asperges, leg ze naast elkaar in ee[...]