Asperges met polenta en langoustines


4 personen

Ingredienten
  • 16 gekookte AA asperges
  • 3 dl. visbouillon
  • 1 dl. droge witte wijn
  • 8 verse langoustines
  • 4 dl. aspergekookvocht
  • 4 dl. kookvocht van de langoustines
  • 30 gr. boter
  • 200 gr. polenta (maïsgries)
  • 2 eetl. olijfolie
  • 50 gr. zeekraal
  • 10 gr. boter
  • 300 gr. gekookte (fles)pompoen
  • 200 gr. chioggia bieten
  • 1 bakje tahoon cress
  • Zout en peper
Nieuws image
Stap 1

Breng de visbouillon en witte wijn aan de kook.
Doe de langoustines er in en laat dit 1 min koken.
Laat de langoustines afkoelen in het vocht.
Haal de langoustines uit het kookvocht, verwijder de kop, lamellen van het staartstuk en het darmpje.
Laat het staartstuk er aan zitten.

Stap 2

Kook de polenta volgens gebruiksaanwijzing in het langoustine- en aspergevocht.
Neem de pan van het vuur en roer de boter erdoor.
Stort de polenta in een ingevette platte vorm zodat deze ca. 2 cm. dik is en laat dit afkoelen.

Stap 3

Kook de flespompoen gaar, verwijder de schil, snijd in dunne plakken en steek er 24 kleine rondjes uit.
Wrijf het restant door een fijne zeef, breng dit op smaak met zout en peper.

Stap 4

Kook de choggia bietjes gaar, verwijder de schil, snijd in dunne plakken en steek ook hiervan 24 kleine rondjes uit.
Stoof de zeekraal éen minuut in de boter.

Stap 5

Haal de polenta uit de vorm en snijd in vier rechthoekige stukjes.
Verwarm de olijfolie en bak hierin de polenta plakken rondom bruin.

Stap 6

Opmaak:
Leg de polenta in het midden van vier voorverwarmde borden.
Maak het gerecht op met warme plakjes biet, pompoen, zeekraal, de doormidden gesneden asperges en de langoustines.
Spuit er als laatste de pompoencrème bij en garneer met de tahoon cress.

Tip:
In plaats van langoustines kunnen ook goedkopere rivierkreeftjes of grote garnalen gebruikt worden.

Recepten

Asperges benedict

Asperges: Schil de asperges. Kook de asperges met wat zout en laat ze in het kookvocht afkoelen. Snijd de asperges en verwarm ze[...]

Tartaar en merg van black angus rund met brabantse asperge en vuurzee

Schil en kook de asperges beetgaar in gezouten water. Snijd de asperges in mooie stukken.

[...]

Gestoomde asperges met gebakken kalfsentrecote en gepofte kruidige knoflookboter

Stoom de asperges ca.16 minuten tot deze beetgaar zijn op 100 °C. We voegen zelf niks toe we houden een heerlijke bite aan de asperges [...]

Alles recepten

Wist u dat...

De asperge een eigen aspergemuseum heeft.

Heb je een vraag? of wil je je opgeven voor de Asperge Wijnverkiezing?

Laat je bericht of aanmelding achter via het onderstaande formulier, dank.



    Brabants Asperge Genootschap
    Privacyoverzicht

    Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.