Asperges met polenta en langoustines


4 personen

Ingredienten
  • 16 gekookte AA asperges
  • 3 dl. visbouillon
  • 1 dl. droge witte wijn
  • 8 verse langoustines
  • 4 dl. aspergekookvocht
  • 4 dl. kookvocht van de langoustines
  • 30 gr. boter
  • 200 gr. polenta (maïsgries)
  • 2 eetl. olijfolie
  • 50 gr. zeekraal
  • 10 gr. boter
  • 300 gr. gekookte (fles)pompoen
  • 200 gr. chioggia bieten
  • 1 bakje tahoon cress
  • Zout en peper
Nieuws image
Stap 1

Breng de visbouillon en witte wijn aan de kook.
Doe de langoustines er in en laat dit 1 min koken.
Laat de langoustines afkoelen in het vocht.
Haal de langoustines uit het kookvocht, verwijder de kop, lamellen van het staartstuk en het darmpje.
Laat het staartstuk er aan zitten.

Stap 2

Kook de polenta volgens gebruiksaanwijzing in het langoustine- en aspergevocht.
Neem de pan van het vuur en roer de boter erdoor.
Stort de polenta in een ingevette platte vorm zodat deze ca. 2 cm. dik is en laat dit afkoelen.

Stap 3

Kook de flespompoen gaar, verwijder de schil, snijd in dunne plakken en steek er 24 kleine rondjes uit.
Wrijf het restant door een fijne zeef, breng dit op smaak met zout en peper.

Stap 4

Kook de choggia bietjes gaar, verwijder de schil, snijd in dunne plakken en steek ook hiervan 24 kleine rondjes uit.
Stoof de zeekraal éen minuut in de boter.

Stap 5

Haal de polenta uit de vorm en snijd in vier rechthoekige stukjes.
Verwarm de olijfolie en bak hierin de polenta plakken rondom bruin.

Stap 6

Opmaak:
Leg de polenta in het midden van vier voorverwarmde borden.
Maak het gerecht op met warme plakjes biet, pompoen, zeekraal, de doormidden gesneden asperges en de langoustines.
Spuit er als laatste de pompoencrème bij en garneer met de tahoon cress.

Tip:
In plaats van langoustines kunnen ook goedkopere rivierkreeftjes of grote garnalen gebruikt worden.

Recepten

Blote billetjes in het gras met vuurzee sabyon

Verwarm de room met het snijbonensap en laat daarin de gelatine oplossen. Giet in de gewenste vormpjes en laat opstijven. Blancheer de gesneden snijbo[...]

Samenspel van asperges, paling en radijs

Schil de asperges bewaar de koppen voor garnering en snijd ze in lange dunne reepjes, van 2 x 2 mm. Leg deze ongeveer 4 uur in het zoet/zuur. Zet de s[...]

Asperges met witte miso en coquille

Meng 20 gram misopasta met een druppeltje olie en water zodat de massa smeerbaar wordt. Smeer de pasta uit over de asperges, leg ze naast elkaar in ee[...]

Alles recepten

Wist u dat...

De asperge een eigen aspergemuseum heeft.

Heb je een vraag? of wil je je opgeven voor de Asperge Wijnverkiezing?

Laat je bericht of aanmelding achter via het onderstaande formulier, dank.