Tom yam kung soep met asperges


4 personen

Ingredienten
  • 7½ dl. kippenbouillon
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 1 sjalot
  • 150 gr. shiitake paddenstoelen
  • 8 Brabantse asperges
  • 2 Spaanse pepers
  • 1 eetl. Thaise koriander
  • 3 blaadjes kaffir lime (limoenblad)
  • 80 gr. schone gambastaartjes
  • 1 limoen
  • 1 eetl. suiker
  • 1 eetl. vissaus
  • Nam prik pao
  • 10 teentjes knoflook
  • 3 sjalotjes
  • 6 rawit pepers
  • Zonnebloemolie
  • 2 eetl. ka pi (Thaise garnalenpasta)
  • 100 gr. Thaise palmsuiker
  • 2 eetl. tamarindepasta
  • 1 eetl. vissaus
Nieuws image
Stap 1

Breng de bouillon aan de kook.
Snij het citroengras in drie stukken.
Pel en halveer de sjalot.
Halveer de shiitake paddenstoelen.
Schil de asperges en snij ze in drie gelijke stukken.
Hak de rode pepers fijn, snij de koriander fijn.
Voeg alle gesneden ingrediënten, blaadjes kaffir lime en de gambastaartjes toe aan de bouillon.
Laat de soep circa 3 minuten koken.
Breng de soep op smaak met suiker en vissaus.
Snij de limoen in plakjes.

Stap 2

Opmaak:
Leg de groente in een soepkom en schenk er de bouillon overheen.
Serveer met plakjes limoen en garneer met koriander.

Tip:
Serveer met nam prik pao apart zodat iedereen zijn eigen tom yam kung op smaak kan brengen.
Serveer desgewenst met noodles en (saffraan)kroepoek

Stap 3

Nam prik pao:
Pel en halveer de knoflook.
Pel en snij de sjalotjes in vieren.
Snij de pepers in grove stukken.
Pureer de knoflook, sjalotjes en de pepers grof met een staafmixer.
Verhit een scheutje olie in een wok en fruit het pepermengsel en de garnalenpasta circa 1 minuut.
Voeg de palmsuiker, tamarindepasta en de vissaus toe.
Schenk er zoveel water bij tot de chilipasta schenkbaar is.
Bewaar de chilipasta in een gesteriliseerde afsluitbare pot.
Je kunt de chilipasta circa 3 weken in de koelkast bewaren.

Recepten

Blote billetjes in het gras met vuurzee sabyon

Verwarm de room met het snijbonensap en laat daarin de gelatine oplossen. Giet in de gewenste vormpjes en laat opstijven. Blancheer de gesneden snijbo[...]

Samenspel van asperges, paling en radijs

Schil de asperges bewaar de koppen voor garnering en snijd ze in lange dunne reepjes, van 2 x 2 mm. Leg deze ongeveer 4 uur in het zoet/zuur. Zet de s[...]

Asperges met witte miso en coquille

Meng 20 gram misopasta met een druppeltje olie en water zodat de massa smeerbaar wordt. Smeer de pasta uit over de asperges, leg ze naast elkaar in ee[...]

Alles recepten

Wist u dat...

De tweede donderdag van april het landelijke aspergeseizoen officieel van start gaat.

Heb je een vraag? of wil je je opgeven voor de Asperge Wijnverkiezing?

Laat je bericht of aanmelding achter via het onderstaande formulier, dank.