Victoriabaars met wortel-appelgelei en asperges


4 personen

Ingredienten
  • 400 gr. victoriabaars filet of andere stevige witvis met huid
  • rasp van 1 citroen
  • 10 gr. Darjeeling thee
  • 150 gr. zeezout
  • 150 gr. bruine basterdsuiker
  • 1 cm verse gemberwortel
  • 400 gr. wortels
  • 1 groene appel
  • ½ citroen
  • 1 dl. appelsap
  • 5 gr. agar-agar
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 12 Brabantse asperges
  • 100 gr. oesterzwammen
  • ¼ Spaanse peper, zout
Nieuws image
Stap 1

Rasp de citroen en maal het citroenrasp met de Darjeeling thee in de keukenmachine of vijzel.
Meng het zeezout met de bruine basterdsuiker en het citroenrasp-theemengsel.
Bedek een RVS bak met een laag zout-suikerkorst en leg daar de visfilets in.
Dek volledig af met de rest van de zout-suikerkorst.
Zet 12 tot 48 uur afgedekt in de koelkast, afhankelijk van hoe intens je de smaak wilt.

Stap 2

Wortel-appelgelei met gember:
(Het maken van de wortel-appelgelei gaat geweldig in een ‘slow-jucer’)
Schil en rasp de gember; snij de wortels en appel in stukken en pers de ½ citroen.
Pureer de ingrediënten met het appelsap fijn in de blender.
Druk de puree door een zeef en wring vervolgens door een doek.
Verwarm 3 dl. van het sap in een pan en voeg de agar-agar toe, roer met een garde (goed over de bodem) en breng het langzaam aan de kook.
Haal van het vuur en giet in een dunne laag op een plateau of plat bord.
Dek af met plasticfolie en laat circa 1 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm een pan en giet er de olijfolie in.
Snij de knoflook in plakjes; doe ze in de pan en laat langzaam wellen in de olie zonder te kleuren.
Schil de asperges en snij in stukken.
Voeg toe aan de pan en bak circa 3 minuten.
Scheur de oesterzwammen in stukjes en voeg ze samen met de ragfijn gesneden rode peper toe en bak nog twee minuten.
Breng op smaak met wat zout.

Stap 3

Opmaak:
Snij de wortel-appelgelei in stukken en leg voorzichtig op de borden.
Bedek dat met de paddenstoelen en asperges.
Haal de vis uit de koelkast, was de zout-suikerkorst eraf en snij de vis in flinterdunne plakken.
Leg de plakjesvis op de groenten en garneer eventueel met zalmkaviaar, citroen & peper parels of groene kruiden.

Recepten

Asperges benedict

Asperges: Schil de asperges. Kook de asperges met wat zout en laat ze in het kookvocht afkoelen. Snijd de asperges en verwarm ze[...]

Tartaar en merg van black angus rund met brabantse asperge en vuurzee

Schil en kook de asperges beetgaar in gezouten water. Snijd de asperges in mooie stukken.

[...]

Gestoomde asperges met gebakken kalfsentrecote en gepofte kruidige knoflookboter

Stoom de asperges ca.16 minuten tot deze beetgaar zijn op 100 °C. We voegen zelf niks toe we houden een heerlijke bite aan de asperges [...]

Alles recepten

Wist u dat...

De asperge een warmteminnend gewas is.

Heb je een vraag? of wil je je opgeven voor de Asperge Wijnverkiezing?

Laat je bericht of aanmelding achter via het onderstaande formulier, dank.



    Brabants Asperge Genootschap
    Privacyoverzicht

    Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.