


Nieuws
Scholen kookwedstrijd 2023 te Haarlem
De scholen kookwedstrijd met als thema asperges voor horecastudenten, heeft na een afwezigheid van enkele jaren oa. door Corona dit jaar weer plaatsgevonden en was van hoog niveau. De SLIGRO-wisseltrofee is deze editie gewonnen door het team van ROC Mondriaan uit Den Haag met als deelnemers Jim van Maaren en Mike Delfos.
Alle deelnemers samen met de juryleden en de trotse winnaars voor het Nova College te Haarlem.
Op
woensdag 31 mei 2023 heeft onder auspiciën van het Brabants Asperge
Genootschap en met sponsoring van o.a. SLIGRO Food Group Nederland en
The Greenery weer de asperge-kookwedstrijd voor horecastudenten
plaatsgevonden. Dit jaar was de plaats van handeling Nova College te Haarlem, waar de deelnemers en hun begeleiders bijzonder gastvrij
werden ontvangen.
Er werd gestreden om de SLIGRO-wisseltrofee door 10
teams van twee personen, welke als team gezamenlijk en geheel
zelfstandig aan deze wedstrijd hebben deelgenomen.
De deelnemers kregen vooraf een masterklas aspergebehandeling van Jury voorzitter Albert Tielemans.
Aspergeschiltrofee
Schillen en koken van asperges
Het
eerste gedeelte van de ochtend werd gebruikt met het beoordelen van het
schillen en koken van de asperges, waarbij vooral werd gekeken naar de
totale behandeling van de asperge, het resultaat van het schillen van
asperges, het tempo en de hoeveelheid afval.
De aspergeschiltrofee is gewonnen door het team van:
![]() |
Rijn-IJssel Vakschool uit Wageningen samen met hun schoolbegeleider: Erik Weerdenburg |
Strijd om de SLIGRO-wisseltrofee
In het volgende wedstrijdonderdeel moest er een twee-gangen maaltijd worden bereid en een amuse waarin asperges verplicht waren.
Na
het uitreiken van de z.g. mistery-box met hierin o.a. diverse Nederlandse
producten, moest een plan van aanpak worden uitgewerkt en konden de
voorbereidingen beginnen. Na het op papier inleveren van de te bereiden
gerechten waren de verwachtingen erg hoog.
Wat moet er worden gemaakt:
- amuse.
- Het à la minute koken van twee gangen waarbij een hoofdgerecht verplicht is, het 2e gerecht mag een eigen keuze zijn, voor- of nagerecht warm of koud,
- In alle gerechten moeten asperges verwerkt zijn
- De kandidaten koken en serveren voor 3 personen ( 2 x jury 1x foto )
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
diverse deelnemers met het verkennen van de producten in de misterybox waarmee gewerkt moet worden, en de uitwerking van het te gaan maken menu.
![]() | De Jury waarin zitting hadden: Rob van der Weele, namens The Greenery. Albert Tielemans, voorzitter. Kevin Kion, restaurant Mano Theo van Rensch, meesterkok. |
Uitslag van de kookwedstrijd:
![]() |
1e plaats: ROC Mondriaan, Den Haag Jim van Maaren en Mike Delfos Gerechten: Amuse : Gestoomde dooier met gepocheerd eiwit, asperge en aardappelkaantjes. Tussengerecht: Asperge-pannacotta, kookvochtjus, witte-wijn dressing, aspergebeignet, gefrituurde truffelaardappel, gebakken zeewolf en aspergeschuim. Hoofdgerecht: Gebakken lamsrack, longhaas, gekonfijte aardappel, aardappelmousseline, aardappelchips, beurre noisette, jus, dragon en asperge- granite. |
![]() |
2e plaats: MBO-Rijnland, Gouda Gennaro Kleinjan en Lars Elzenbroek Gerechten: Amuse: In panco en Ras el Hanout, pikante paprikapoeder gefrituurde asperge, bearnaise van citrusbier en oude kaas schaafsel. Hoofdgerecht: Longhaas, jus de veau met zwarte knoflook, chips van truffelaardappel, geglaceerde doperwten en zeekraal met klassiek gekookte asperges, gebakken asperges en Shiitake. Dessert: Parfait van witte asperge en cremeux van framboos en zacht gegaarde rabarber. |
![]() |
3e plaats: ROC-Horizon College, Heerhugowaard Christiaan Koster en Luc Hoebe Gerechten: Amuse: Chante mushi van asperge, zoet-zure asperge en framboos. Hoofdgerecht: Lamsrack, dragon Hollandaise, crème van doperwt, polenta krokant, aardappel/zwarte knoflookcrème, gebakken Shiitake Dessert: Asperge roomijs, Ras el Hanout tuille, Lowlanderschuim en sabayon, klassieke rabarber en rabarbermousse. |
De overige deelnemers waren in willekeurige volgorde:
![]() |
ROC-Nijmegen Gerechten: |
![]() |
Nova College, Haarlem Amuse: Gefrituurde asperge met asperge-ei salade Tussengerecht: Aspergesoep met ravioli van eigeel met olie van dragon en doperwt en zeekraal. Hoofdgerecht: Plakken truffel aardappel met zwarte knoflook, Shiitake en rasp van Reypenaer met lamsrack en garnalen. |
![]() |
Rijn-IJssel Vakschool, Wageningen Gerechten: |
![]() |
ROC van Flevoland, Almere Gerechten: |
![]() |
Koning Willem 1 College, Cuijk Tataki van zeewolf, zoet-zure asperge, creme van citrusbier, zeekraal. Voor-tussengerecht: Garnalen tartaar, doperwt, zeekraal, dragoncreme, citrus vinaigrette, aspergesalade en zoet-zuur. Hoofdgerecht: lamsrack, tuille, truffelaardappelstoof, specerij-olie, zwarte knoflook en schuimige saus. |
![]() |
ROC-Noorderpoortcollege Euroborg, Groningen Gerechten: |
![]() | ROC van Amsterdam Hospitality Studies, Hilversum Netty Victoria en Isha Kemp Gerechten: Amuse: Gerookte garnalen met uitgesneden polenta en zeekraal. Hoofdgerecht: Lamsrack, Shiitake, truffelaardappel. Dessert: Asperge-bavarois met frambozengel en krokante witte chocolade. |
Voor de eerste drie geplaatsten waren er medailles in goud, zilver en
brons; de trofee voor de winnende school; bovendien voor de winnaars
ieder een door The Greenery beschikbaar gestelde I-Pad.
Het
Brabants Asperge Genootschap kan terugkijken op een bijzonder geslaagde
dag, waarbij er door de deelnemende teams een geweldige prestatie is
geleverd.
Voor een overzicht van alle eerdere winnaars, kijk dan in het overzicht: winnaars scholenkookwedstrijd